Meer aandacht voor vrouwen

Veel vrouwen kampen met gezondheidsproblemen waarvoor ze niet gauw naar de dokter stappen. Bijvoorbeeld omdat de klachten daarvoor in hun ogen niet ernstig genoeg zijn, of omdat ze nťt niet voldoende last bezorgen.
Binnen de reguliere geneeskunde vinden vrouwen weinig respons voor tal van vrouwenklachten, terwijl het toch om reŽle ongemakken gaat. Door de verhoogde stress tegenwoordig ontstaat de behoefte aan een nieuw evenwicht. Het willen bewaren van de eigen vrouwelijke identiteit in combinatie met een drukke baan vraagt om een bewustere omgang en inzicht in het functioneren van het eigen lichaam.

Visie van TCM betreffende de Gynaecologie

Traditionele gynaecologie in de Chinese Geneeskunst heeft een lange geschiedenis. De eerste geschriften die daar over gaan stammen al uit de Shang Dynastie (1500 - 1000 v.Chr.). Het klassieke boek 'Yellow Emperor's Classic of Internal Medicine' bevat vele verwijzingen naar de vrouwelijke fysiologie, anatomie, diagnose en de behandeling van gynaecologische problemen. Gelukkig wordt de behandeling van zwangerschapsklachten met acupunctuur steeds bekender in Nederland.

Voor uw gezondheid is de balans tussen uw omgeving en uzelf van groot belang, evenals de balans tussen en binnen uw geestelijke en lichamelijke gesteldheid. Verstoring van deze balans kan lichamelijke of psychische klachten veroorzaken. Zoals iedereen weet: vrouwen hebben een eigen vrouwelijke fysiologische processen: menstruatie; zwangerschap; overgang....
De menstruatie is een cyclisch proces; zo gezien blijft het lichaam van de vrouwen maar veranderen. Men kan het zo zeggen: "Vrouwen zijn iedere minuut in verandering."
Het vraagt veel aandacht om een vrouw lichamelijk en geestelijk in balans te houden. Wij bij de Orientaal praktijk willen die extra aandacht graag bieden.

Enkele specifieke klachten voor en tijdens de menstruatie, waar we speciale aandacht aan schenken:
 

Klachten voor de menstruatie:

 1. Emotionele klachten:
  • stemmingswisselingen
  • depressie
  • prikkelbaarheid
 2. lichamelijke klachten:
  • buikpijn
  • buikkrampen
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn/migraine
  • gewrichtspijn
  • rugpijn die soms uitstraalt naar de bovenbenen
  • gespannen, pijnlijke borsten of tepels

Klachten tijdens de menstruatie

 1. onregelmatige menstruatie: te lang of juist te kort
 2. overmatig bloedverlies
 3. tussentijdse bloedingen
 4. pijn tijdens de menstruatie

Klachten na de menstruatie:

 1. Vermoeidheid
 2. duizeligheid
 3. pijn in de lichaam

Klachten betreffende zwangerschap:

 1. Onvruchtbaarheid.
 2. Ondersteuning bij IVF behandeling.
  Als er naast de reguliere behandeling ook acupunctuur wordt toegepast, dan kunnen de kansen van vrouwen om zwanger te worden door een IVF-behandeling aanmerkelijk groter worden, aldus Duitse onderzoekers. De wetenschappers van het Christian-Lauritzen Instituut in Ulm gebruikten acupunctuurbehandelingen bij 160 vrouwen vlak voor en vlak na de herplaatsing van het bevruchte eitje. De helft van de in totaal 160 deelnemende vrouwen kreeg de extra behandeling, die het aantal zwangerschappen sterk deed vergroten. De groep die met acupunctuur werd behandeld kreeg 25 minuten voor het terugplaatsen de naalden in de maag- en de dikke-darm-meridiaan, alsook in de oormeridianen, om daarmee de bloedstroom te bevorderen en energie naar de baarmoeder te geleiden, terwijl tegelijk een rustgevend effect en een stabilisering van het endocriene systeem werd bereikt. De controle-groep kreeg alleen de terugplaatsing. In beide groepen waren de vrouwen gemiddeld 32 jaar oud en hadden daarvoor al 2 IVF-behandelingen ondergaan.
  Van de vrouwen zonder acupunctuur resulteerde de behandeling bij 21 vrouwen (26,3%) in een zwangerschap, bij de vrouwen die wel met acupunctuur behandeld werden werd 42,5% zwanger. Het onderzoek wordt gepubliceerd in Fertility and Sterility van deze maand. Waarom het aantal zwangerschappen toeneemt is onduidelijk, volgens onderzoeker Wolfgang E. Paulus zouden de gekozen prikpunten baarmoedercontracties die normaal optreden tijdens het implanteren van het embryo tegengaan, waardoor de kans op succes groter wordt. datum: 2002-04-17 bron: Fertility and Sterility April 2002;77(4):721-4
  Meer informatie:
  Artikel 1
  Artikel 2
 3. misselijk bij zwangerschap
 4. vermoeidheid
 5. zure oprispingen
 6. dreigende miskraam
 7. stuitligging

Klachten bij bevalling:

 1. na overdatum
 2. placenta blijft achter

Klachten na de bevalling:

 1. urineverlies
 2. haaruitval
 3. bekkeninstabiliteit
 4. pijn

Overgangsklachten

Overigens klachten:

 1. Overbodig witte afscheiding
 2. Afslanken bij overgewicht

Werken van TCM methoden:

 1. stimulatie Qi->bloedcirculatie
 2. evenwicht hormoonhuishouding
 3. beÔnvloeding pijncentrum
 4. herstellen van balans

Behandeling methoden

 1. klassieke chinese acupunctuur
 2. Electro-acupunctuur
 3. Moxa
 4. Cupping