Afvallen
 
Slank worden, slank blijven
 
Eigenlijk worden we er helemaal gek van.
 
Overgewicht is levensgevaarlijk!
 
Afslanken is belangrijk. Tenminste, als je te zwaar bent. Overgewicht kan ronduit gevaarlijk zijn. Gewrichtsklachten, suikerziekte, hart- en vaatziekten en ga zo maar door.
Het zijn de harde gevolgen van zwaarlijvigheid. Natuurlijk kunnen erfelijkheid, een schildklierafwijking of het gebruik van geneesmiddelen meespelen.
Maar in de meeste gevallen is het een kwestie van te veel eten.
Volgens onderzoekers van TNO neemt het aantal mensen met overgewicht schrikbarend toe. Ruim 30% van alle Nederlanders is te zwaar. We zien ook steeds vaker kinderen die te zwaar zijn. Hoogste tijd dus omaf te vallen. Maar hoe?
Maar liefst 40% van de Nederlandse mannen en 60% van de vrouwen zijn regelmatig bezig met een pondje minder. Het lijkt niet echt te lukken, want 2 van de 5�Nederlanders zijn te zwaar. Afslanken is gewoon niet makkelijk
 
Veel mensen nemen te strenge maatregelen, die ze niet kunnen volhouden. En niet alle methoden om af te vallen zijn even gezond.
 
Waarom acupunctuur of een andere TCM methode?
 

De traditionele Chinese geneeskundig heeft een heel eigen mening over gezondheid: balans in het lichaam is belangrijk en dus geldt dit ook voor overgewicht en afvallen. Schommelingen in het lichaamsgewicht en het beheersen daarvan worden afgezet tegen uw persoonlijke energiebalans.

Orientaalpraktijk zal proberen te achterhalen of de energiesystemen in uw lichaam (en dus uw organen) goed op elkaar zijn afgestemd en op de juiste manier 'samenwerken'.

Om de juiste diagnose te kunnen stellen, voeren wij�een TCM onderzoek bij u uit en stelllen we vragen over: eetlust, eetpatroon, ontlasting, eerdere afslankpogingen, beweging/activiteiten en ook over uw weerstand en �uw algemeen welzijn.

 
Hoe werkt het?
 

Stofwisseling systeem: stofwisseling stimuleren en vetafbraak verbeteren.

Neurologisch systeem: vermindering maagzuurafscheiding; vertraging van het proces van de maaglegen.

Endocriensysteem: normaliseren functie van endocriene-organen, zodat de vetafbraak wordt bevorderd.

Vochtophoping verminderen, door meer zweten en plaatsen.

 
�Test uw gewicht
 

De Body Mass Index (BMI) wordt aanbevolen door de WHO voor het inschatten van hoeveelheid lichaamvet. Door rekening te houden met de lichaamslengte is dit een nauwkeuriger maat van totaal lichaamsvet dan het lichaamsgewicht op zich.

  BMI = lichaamsgewicht in kg/lengte in meter in het kwadraat

  Een voorbeeld:

Gewicht: 90 kg� lengte: 1.80 m    BMI = 90/(1.80x1.80) = 27.8 

 1. onder 18,5: dan heb je eigenlijk ondergewicht
 2. tussen 18,5 en 24,9: dan zit je goed,
 3. tussen 25,0 en 29,9: je loopt niet echt een risico, maar je mag niet dikker worden
 4. tussen 30,0 en 39,9: je zou 5 tot 10 kg. moeten vermageren, want je maakt kans op bepaalde aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen en gewrichtsklachten.
 5. boven 40,0: je moet dringend vermageren want je gezondheid is in gevaar.

Tijdens het eerste consult wordt u uitgebreid bevraagd en onderzocht. Zodat voor mij als acupuncturist uw motivatie om af te vallen, uw valkuilen en uw lichamelijke (on)mogelijkheden duidelijk worden. Dit betekent dat een ieder die wil afvallen een individuele aanpak behoeft en krijgt, zodat het resultaat zo optimaal mogelijk wordt. De behandeling is, net zoals omschreven bij de anti-rookbehandeling ,een combinatie tussen de klassieke- en auriculo-, dus ooracupunctuur.

De ooracupunctuur is erop gericht om het hongergevoel te verminderen. De klassieke acupunctuur dient als ondersteuning en is gericht op het harmoniseren van de processen die veranderen tijdens het gewichtsverlies.

Maar voor sommige patiënten kan het ook nodig zijn, ter ondersteuning, voedings-, beweging- en sportadvies te krijgen en deze uiteraard ook uit te voeren.

 
Leefregels
 
 • voldoende beweging:
  • minimaal 20 minuten wandelen/fietsen per dag
  • min. 2 maal/per week sporten
 • gezond eetpatroon:
  • minder carolieën, koolhydraten en vet
  • meer eiwitten, vitaminen en mineralen
  • minder vet en zoet voedsel eten
  • meer fruit, groenten, voldoende water drinking

Uit onze ervaringen blijkt dat de volgende factoren ervoor zorgen dat de behandeling langer duurt:

 • leeftijd: 1.overgewicht voor 18 jaar en boven 50 jaar verlengen de duur van de behandeling.
 • vet kwaliteit: hard vet.
 • overgewicht veroorzaakt door andere ziekte/lichamelijk probleem.
 • ongezond eetpatroon.
 • onvoldoende lichaamsbeweging/sporten.